Aquest es l'article que des de la plataforma cívica, denouREUS he escrit amb la meva opinio del estat i del que cal en l'àmbit de la #educació i que publica el Reusdigital.cat

Ara i aquí! Després de les pitjors retallades econòmiques i de la pèrdua de mestres i professors que la no-substitució ha provocat; després de l'encert o no (no seré jo qui generalitzi coneixent les grans diferencies i particularitats de la realitat del nostre país) de procurar l'estructura actual de centres i equipaments, hem de ser conscients que malauradament, per les raons que ens han dut a la situació actual, ja no tenim un corrent incontrolat de noves incorporacions d'alumnes al nostre sistema educatiu.

Aquest fet porta associades una sèrie de conseqüències que no són ni de bon tros positives i ens deixa en una situació ideal per prendre el compromís de rebaixar les ràtios d'alumnes a les aules, mantenint el pressupost i plantilles retallades fins a uns nivells que no permeten presumir d'impulsar polítiques d'educació enfocades a la millora dels resultats educatius dels nostres fills i filles.

És per això que, en la meva opinió, les mares i pares com a part de la comunitat educativa hem de reclamar, per una banda, que s'aturin les retallades al sistema educatiu, tant de recursos econòmics com de personal, i que el departament es comprometi al no tancament de línies per tal de mantenir una estructura de centres educatius que permeti que, amb la menor incorporació d'alumnes al sistema, puguem assegurar una rebaixa de ràtio i aconseguir una millor atenció a la totalitat dels alumnes, així com procurar per la millora de resultats, que prou falta ens fa.

I aquesta no és una fórmula màgica, ja que tant els polítics actuals com els que ara són a l'oposició han repetit molts cops que els models que millor asseguren la millora de resultats són aquells en què l'atenció a cada alumne és més estreta, personal i/o particularitzada. Què millor, doncs, que aprofitar ara i aquí el moment i les circumstancies per rebaixar la ràtio i blindar en personal, recursos i centres, l'estructura del sistema educatiu públic?

Ja no podem continuar esperant que es vagi solucionant tot. La proposta que fem a la plataforma denouReus és clara, tan en aquest com en d’altres àmbits dels quals no en tenim la competència: pressionar des de l’Ajuntament al govern que la tingui perquè no es produeixin situacions de desequilibri; i fer l’acompanyament en la coordinació en aquestes matèries de tots els agents, independentment de si són associacions, sindicats, pares, mares...

Al mateix temps, mares i pares hem de fer-nos conscients que ningú mes que nosaltres té la responsabilitat i el millor paper per participar del procés d'aprenentatge dels nostres fills. I aquest fet, cal que es reflecteixi també en la posició que ocupem dins la comunitat educativa, tant en els centres com en els ens que gestionen i governen l'àmbit d'educació.

Són els nostres fills i filles i hem de fer tot el possible, a tots nivells de participació i implicació, per tal de millorar els nivells educatius i aconseguir, tan aviat com sigui possible, l'èxit educatiu.