Innovar implica noves idees i implementació de processos o tecnologies per millorar productes i serveis existents, desenvolupar o crear-ne de nous. Innovar ha de conduir a una millora significativa de la qualitat o l' eficiència dels productes i serveis, i aconseguir així l' augment de la competitivitat o del valor.
El concepte ha estat estudiat per autors com Joseph Schumpeter i Clayton Christensen, que coincideixen a definir-la com la introducció de noves idees, productes i serveis al mercat, cosa que pot portar a la creació de nous mercats i la destrucció creativa dels existents (Schumpeter, 1934; Christensen, 1997). A més, s'ha demostrat que la innovació pot conduir a un major creixement econòmic i a la millora del benestar social (Fagerberg, 2004).
La innovació és important perquè ajuda a crear nous productes i serveis que poden millorar la vida de les persones i resoldre problemes importants en la societat.
La intel·ligència és la capacitat d'adquirir nous coneixements, comprendre'ls i encertar en aplicar-los. Intel·ligència, la capacitat d'observació, l'habilitat per resoldre problemes, la capacitat de raonar i la creativitat en són part. Capacitats, totes elles, que poden ajudar i participar de trobar les respostes correctes o més adequades.
La psicologia i la neurociència estudien la i la defineixen com la capacitat d'aprendre, comprendre i aplicar el coneixement (Sternberg, 1985). La creativitat, la resolució de problemes i la capacitat de raonament són algunes de les habilitats cognitives que es consideren components de la intel·ligència (Gottfredson, 1997).
La intel·ligència és important perquè permet a les persones aprendre i adaptar-se a nous coneixements i situacions, i perquè pot conduir a una millor presa de decisions i resolució de problemes.
La saviesa, capacitat de comprendre el coneixement, relacionar les seves implicacions amb una mirada àmplia i global a allò en què impacta o envolta, requereix experiència i reflexió, i implica una comprensió profunda i contextualitzada del mateix coneixement, que facilita la determinació dels qüestionaments i preguntes a resoldre.
La saviesa, s'ha definit com el coneixement profund i contextualitzat que s'ha adquirit a través de l'experiència i la reflexió, i que s'utilitza per prendre decisions sàvies i resoldre problemes complexos (Ardelt, 2000). La saviesa s'ha relacionat amb la capacitat de pensament crític i la comprensió de les perspectives dels altres (Sternberg, 2001).
La saviesa és important perquè ajuda les persones a comprendre profundament el coneixement i a aplicar-lo de manera efectiva per resoldre problemes complexos en la vida i en la societat.
Innovació, intel·ligència i saviesa són de naturalesa diferent, són importants i participen i refermen el creixement, l'evolució i el desenvolupament personal i professional. I totes tres són bàsiques per poder determinar les preguntes a respondre. En resum, la innovació, la intel·ligència i la saviesa són conceptes importants i complementaris que poden ajudar les persones i les organitzacions a enfrontar els desafiaments del món actual i futurs.
La innovació està de moda, és innegable, com a concepte a impulsar i que ens ajuda a qüestionar i evolucionar productes i serveis, d'ella sembla dependre avui dia tot allò que s'ha de millorar o canviar, i més encara si ens referim a la seva màxima expressió aquella que resulta disruptiva i que és capaç de generar canvis de paradigma a qualsevol escala i generar impactes irreversibles. Esforcem-nos doncs entre tots perquè la intel·ligència i a saviesa acompanyin aquests processos d'innovació perquè aquesta sigui realment eficient, comprensible i aporti la generalització del coneixement que impliqui, si no és així, per molt que responguem preguntes, per molt intel·ligents que aquestes preguntes siguin o per molt sàvies que siguin aquelles persones que les determinin, pot que el resultat no comporti les solucions més necessàries.
I per això hem d'evolucionar i reflexionar com fem certes coses, començant per com solem calibrar la intel·ligència per mitjà de les respostes, i que és un costum probablement heretat dels models educatius, en contraposició en com observem i valorem la saviesa, que sol ser reconeixent els qui saben fer les millors preguntes, les que fan créixer a qui les respon i a qui l'escolta.
Innovar és necessari, important i fins i tot urgent en molts àmbits, fer-ho pel simple fet de fer allò que està de moda, demostrarà poca intel·ligència, molt menys saviesa i segurament no es converteixi en un factor positiu.
En resum, la innovació, la intel·ligència i la saviesa són conceptes importants i complementaris, indispensables i que haurien d'ajudar les persones i les organitzacions a enfrontar els desafiaments del món actual i futurs.
Referències: